Aanpak voor startende docenten

Met plezier en energie aan het werk blijven

Beschrijving aanbod

Uit onderzoek is gebleken dat veel docenten psychische en/of stressklachten hebben. Om dat te verminderen is een preventieve aanpak nodig. De eerste jaren in het onderwijs vragen veel energie. Het heeft een groot voordeel als er bij de start van hun loopbaan aandacht wordt besteed aan een goede balans tussen werk en gezondheid.
Het onderstaande aanbod heeft als doel de mentale weerbaarheid in het onderwijs te versterken. Docenten leren hoe ze zelf invloed kunnen uitoefenen op hun welzijn. Als zij dit in het begin van hun loopbaan leren, is het effect op de langere termijn groter.

Doel

Daling van het ziekteverzuim door middel van het versterken van de mentale weerbaarheid bij startende docenten.

Aanpak

Deze preventieve aanpak bestrijkt twee schooljaren. Per jaar worden drie trainingen gegeven van drie uur. Maandelijks wordt met de deelnemers contact via de mail onderhouden. Naast de trainingen is individuele aandacht mogelijk door middel van coachingsgesprekken.

Onderwerpen die onder meer aan bod komen:

  • Hoe beïnvloed ik mijn eigen welzijn?
  • Waar krijg ik energie van?
  • Hoe blijf ik fit?
  • Hoe creëer ik een gezonde leefstijl?
  • Hoe combineer ik werk en privé?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik een gezond evenwicht behoudt?

Interesse? Vraag vrijblijvend een gesprek aan om de aanpak aan te laten sluiten bij uw school. De zes trainingsmodules worden op maat gemaakt.

Ik had last van onrust op school en zorgen privé. Daardoor sliep ik slecht en kwam er weinig uit mijn handen. Door het coachtraject ben ik erachter gekomen meer aan te kunnen dan ik zelf dacht en dat is fijn.
Bij Esther is alles bespreekbaar. Ze is nuchter, geïnteresseerd en oprecht.

Audrey Jumelet

Als docent op een VO-school ben ik in de valkuil gestapt om in weekenden door te werken en nauwelijks pauzes te nemen. Onvoorstelbaar dat ik de signalen van mijn lichaam niet serieus genoeg nam en iedere keer dacht dat ik mij na de vakantie beter zou voelen. Niet dus, ik was volkomen uitgeput! Van Esther heb ik geleerd te luisteren naar mijn signalen, mijn grenzen aan te geven en mijzelf te zien als mijn beste vriendin. Ik ben zelf verantwoordelijk. Nu kan ik weer lachen en ontspannen, dat was ik vergeten!

Paola Iacampo